perjantai 30. huhtikuuta 2010

Retrokorvakorut

Nämä korvakorut tein viime perjantaina, kun olin käynyt ostoksilla Mannaz -nimisessä koru- ja kiviliikkeessä täällä Lahdessa. Olin ostoksilla hankkimassa erästä toista projektia varten materiaaleja, ja päätin tehdä nämä siinä sivussa valmiiksi. Koukut vain puuttuivat ja yksi pallo, koska olin onnistunut hukkaamaan yhden kirjahyllyn alle tuossa pari kuukautta sitten.

Hopeaosat 925 hopeaa, kivet vihreäksi värjättyä jadea.
Aivan upeita, ihania, retrohenkisiä vihreitä kiviä.

Ostin tuon nauhan jo kuukausia sitten, odotellen inspiraatiota. Inspiraatio iski sitten perjantaina näiden korvakorujen muodossa. :)

Joku joskus ihmetteli minulle tuota vihreäksi värjättyä jadea, enkä osannut asiaa selittää, koska en itse tullut kysyneeksi Mannazin omistajalta asiasta. Mutta olen nähnyt monia erilaisia jadekoruja, ja ne ovat olleet erivärisiä ja -sävyisiä. Toiset kellertäviä ja toiset vihertäviä, todella hailakoita mutta myös kirkkaampia. Värjäämällä halutaan tuoda esiin jotakin sävyä tai väriä, jota luonnollisessa jadessa ei ole tai sitten halutaan korostaa sitä jotakin sävyä tekemällä siitä voimakkaampi. Näin olen itse pähkäillyt, sen kummemmin itse kivestä ja sen ominaisuuksista tietämättä.

Sitten vakoilemaani tietoa wikipediasta ja netistä. Jade voi koostua kahdesta eri mineraalista, nefriitistä tai jadeiitista, ja on läpikuultavaa. Nefriitti yleensä on tuota kellertävää ja vaaleaa, joskus lähes valkoista kiveä. Jadeiitti taas voi olla vihreän eri sävyistä ja jopa punertavaa. Näitä kahta mineraalia on hankala erottaa toisistaan, koska ne ovat niin samankaltaisia ulkonäöltään ja rakenteeltaan. Mutta kiviasiantuntijat osaisivat varmasti kertoa paremmin.

Tässä asiassa on myös se puoli, jossa hyötykäytetään Jaden mainetta ja myydään värjättyjä kiviä jadeiittina tai nefriittinä. Mutta se on synkkä ja pimeä puoli, ja haluan uskoa ihmisen hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Toivon siis, ettei se ole kovin yleistä.

Eli ei kai ne omat pähkäilyni niin metsään menneet, hmm? Tähän on hyvä päättää tältä erää. Hauskaa vappua!

1 kommentti:

  1. Wau mitkä korvakorut! Joku vihreästä pitävä tai joku jolle vihreä sopii olisi varmasti innoissaan tuollaisista korvakoruista.

    VastaaPoista