tiistai 5. heinäkuuta 2011

Pesukonehuovutusta ja muuta

Kesäkuu menikin pääosin työn ja muiden kiireiden hyörteissä. Käsitöitä en kuitenkaan ole unohtanut, olen jopa tehnyt niitä tavallista enemmän, henkireikänäni. Päätinpä myös osallistua eräänlaiseen turnaukseen ravelryssa, jossa on tarkoitus kolmen kuukauden ja kierroksen aikana tehdä suorittaa kuusi haastetta (6 käsityötä/kierros/kk, 1 per haaste). Tässä leikkimielisessä kisassa kilpailevat keskenään joukkueet, jotka edustavat jotakin - esim. videopelejä, sarjakuvia, kirjallisuutta / sarjaa, lautapelejä tai vaikka tv-sarjaa. Itse kuulun Tähtiportti-joukkueeseen. Jokaisesta suoritetusta haasteesta saa pisteitä, ja lisäpisteitä saa jos käsityö kytkeytyy jotenkin omaan aiheeseen, eli tässä tapauksessa Tähtiporttiin.

Joten käsityöinspiraatiokin on ollut korkealla. Se on tosin tarkoittanut myös sitä, että vanhat jo keskeneräiset työt ovat jääneet hiukan heitteille. En ole unohtanut niitä, en, mutta en tee niitä ollenkaan yhtä ahkerasti ja inspiroituneesti kuin
noita uusia haastetehtäviä.

Ajattelinkin siis esitellä jotakin viime kuussa valmistunutt
a. Tästä kyseisestä työstä tykkään erityisesti, koska en ole ennen tehnyt pesukonehuovutettavaa asiaa ja pesukonehuovuttanut sitä. Sellaisia on kyllä odottamassa, lankoineen päivineen.Malli: A Petite Felted Bag (ravelry)
Lanka: Sandnes Garn Fritidsgarn, pun. 143g, valk. 26g
Puikot: 8mm, koukku 9mm

Olin alkuun aika ulalla, mitä tehdä. Tai oikeastaan kuinka iso, kuinka paljon, entä pohja, hantaakit... Lankani oli kuitenkin aivan eri kuin ohjeessa. Ullan sivuilta löytyi onneksi huovutusohje, ja eräs testilangoista oli juurikin ollut tämä käyttämäni lanka. Mallitilkkua en uskaltanut tehdä, koska tämä lanka oli jämä SAVANNA torkkupeitosta, enkä ollut varma sen riittävyydestä. Mietintää aiheutti myös logo. Loppujen lopuksi päätin jäljentää silmukat, ja se oli kyllä toimivin ratkaisu.

Niinpä monen pitkän ja tieteellisvaikutteisen pohdin
nan jälkeen päädyin (mutuna) sopivaan silmukkamäärään. Loppua kohden jännitti, ja hyvin kävikin - punaista lankaa jäi 40cm jäljelle kun lopetin hantaakit. Loppuun jäi enää silmukoiden jäljentäminen ja hantaakien reunojen virkkaus. Pohdin pitkään kiinteiden silmukoiden ja pylväiden välillä, testasinkin kumpaakin, sekä jokaiseen että joka toiseen silmukkaan. Päädyin lopuksi kiinteisiin ja joka toiseen.

Ja sitten, luonnollisesti pesukonehuovutus.Kassi ennen pesukoneeseen menoa

Iskin koneeseen pyyhkeen ja pari tyynyliinaa, pesin 40 asteessa normaalille värilliselle pyykille tarkoitetulla ohjelmalla. Se kesti kaksi tuntia! Olin laittanut pussin sisälle muovipussin, mutten ollut tajunnut kiinnittää sitä, joten jännitys oli hyvin korkealla pesuohjelman loppua kohden. Kun ohjelma vihdoin lopetti, riemu repesi kun kassi oli onnistunut täydellisesti. Tai no lähes - hantaakit kiristivät hiukan, joten ensi kerralla kun virkkaan, täytyy virkata tiheämpää ja/tai hiukan löysempää. Huomasin myös, että muutamat silmukat silmukoidessani olivat olleet hiukan kireät ja kuvio vetää kasaan, mutta nämä ovat pieniä yksityiskohtia kokonaisuudessa.

Loppujen lopuksi olen nimittäin sitä mieltä, että tämä on yksi parhaista tekemistäni käsitöistä. Olen siis enemmän kuin tyytyväinen tähän kassiin. :)

Strategiset mitat kassille ennen huovutusta olivat n.25cm (pohja) ja n. 30cm (korkeus ilman hantaakeja) ja huovutuksen jälkeen n. 16cm (pohja) ja n. 19cm (korkeus).

1 kommentti: